Πώς μεταδίδεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων και πώς μπορείτε να προστατευθείτε από αυτόν;

Κορίτσι με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων

Αλίμονο, και αχ, αλλά ο σύγχρονος άνθρωπος περιμένει συνεχώς έναν τεράστιο αριθμό διαφορετικών ασθενειών - τόσο επικίνδυνες όσο και όχι πολύ. Και μία από αυτές τις ασθένειες είναι το θηλώμα, η ανάπτυξη του οποίου προκαλεί τον HPV, τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Παρεμπιπτόντως, αυτός ο ιός είναι πολύ διαδεδομένος, επομένως σχεδόν όλοι μπορούν να μολυνθούν. Επιπλέον, πολύ συχνά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ένα μολυσμένο άτομο δεν υποψιάζεται καν ότι είναι φορέας του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Αρχικά, ας καταλάβουμε τι είναι το θηλώμα. Ίσως το γεγονός ότι αυτή η ασθένεια ανήκει στην ομάδα των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων δεν θα εκπλήξει κανέναν. Ξέρει όμως κανείς πώς να αναγνωρίσει αυτή την ασθένεια που επηρεάζει τόσο το δέρμα όσο και τους βλεννογόνους; Φυσικά, στο στάδιο μιας ασυμπτωματικής πορείας, είναι δύσκολο να εντοπιστεί οποιαδήποτε ασθένεια - ο μόνος τρόπος μπορεί να είναι μια εργαστηριακή εξέταση αίματος.

συμπτώματα της νόσου

Αργά ή γρήγορα, ένας ιός που έχει διεισδύσει στο σώμα θα γίνει αισθητός. Η περίοδος επώασης ποικίλλει επίσης - από αρκετές ημέρες έως αρκετούς μήνες, και μερικές φορές ακόμη και χρόνια μετά την επαφή με έναν μολυσμένο σύντροφο. Όλα εξαρτώνται μόνο από την κατάσταση της ανοσίας του μολυσμένου ατόμου. Κατά κανόνα, εμφανίζονται μεμονωμένα ή ομαδικά νεοπλάσματα στο δέρμα και τους βλεννογόνους. Μπορούν να είναι είτε επίπεδα σαν μισό μπιζέλι είτε κυρτά σαν κόκκος ρυζιού. Τα μεγέθη μπορεί επίσης να ποικίλλουν πολύ από μικρό έως αρκετά μεγάλο. Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, τα κονδυλώματα είναι σαν το κουνουπίδι.

Τα κονδυλώματα εντοπίζονται συχνότερα γύρω από τον πρωκτό, τον αιδοίο, μέσα και έξω από τον κόλπο, το όσχεο, το πέος και μερικές φορές στο εσωτερικό των μηρών. Είναι σχεδόν αδύνατο να προβλεφθεί πώς θα συμπεριφερθούν τα νεοπλάσματα - μπορούν να παραμείνουν αμετάβλητα, χωρίς εξωτερική παρέμβαση, να μειωθούν ή να αυξηθούν γρήγορα σε μέγεθος. Υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη θεωρία ότι αργά ή γρήγορα τα κονδυλώματα εκφυλίζονται σε κακοήθη σχηματισμό. Ωστόσο, αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια απλή «ιστορία τρόμου» Οι γιατροί λένε ότι δεν γίνεται καμία μεταμόρφωση.

σεξουαλική επαφή ως οδός μόλυνσης από τον ιό των θηλωμάτων

Οδοί μετάδοσης του ιού

Τι είναι λοιπόν ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, λίγο πολύ ξεκάθαρο. Τώρα πρέπει να μάθετε πώς να μολυνθείτε από αυτόν τον ιό:

σεξουαλική οδός μόλυνσης

Φυσικά, ο πιο συνηθισμένος τρόπος μόλυνσης από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων είναι η σεξουαλική επαφή. Εάν ένας από τους συντρόφους έχει μολυνθεί, ο ιός διεισδύει στη βλεννογόνο μεμβράνη του δεύτερου συντρόφου κατά τη σεξουαλική επαφή - είτε κολπική, στοματική ή πρωκτική. Αυτό σημαίνει ότι ένα μικροδάκρυ ή άλλος, έστω και μικρός, τραυματισμός του βλεννογόνου αρκεί για να εισέλθει ο ιός στον οργανισμό και να εγκατασταθεί εκεί.

Και παραδόξως, οι γιατροί σημειώνουν ότι ο ιός μεταδίδεται συχνότερα από έναν άνδρα σε μια γυναίκα. Φυσικά, οι γυναίκες μολύνουν συχνά και τους άνδρες. Φυσικά, οι άνθρωποι των οποίων οι σεξουαλικές σχέσεις είναι ασύστολες κινδυνεύουν. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνουν επίσης σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς οι βλεννογόνοι γίνονται σημαντικά πιο ευαίσθητοι υπό την επίδραση της αιθανόλης και της νικοτίνης.

Κάθετος τρόπος μόλυνσης

Η κάθετη οδός μετάδοσης της λοίμωξης είναι όταν ο ιός μεταδίδεται από μια έγκυο σε ένα μωρό κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτό συμβαίνει κατά τη διέλευση του μωρού από το κανάλι γέννησης. Πού εντοπίζεται ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων; Επομένως, εάν η νόσος είναι πολύ προχωρημένη, οι γιατροί μπορούν να αποφασίσουν εάν η καισαρική τομή είναι απαραίτητη για να αποκλειστεί η μετάδοση του ιού των θηλωμάτων. Αν και για λόγους δικαιοσύνης πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό είναι το πιο ακραίο μέτρο.

οδός μόλυνσης στο σπίτι

Πολύ σπάνια, αλλά και πάλι, οι γιατροί καταγράφουν περιπτώσεις μόλυνσης στο σπίτι με ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. κάτι που δεν προκαλεί έκπληξη, γιατί εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω ενός συνηθισμένου φιλιού, τότε γιατί να μην μεταδίδεται και μέσω πιάτων, πετσετών, πετσετών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης; Αν και η περίοδος επώασης αυτής της ασθένειας είναι πολύ, πολύ μεγάλη, είναι σχεδόν αδύνατο να προσδιοριστεί ακριβώς πώς προέκυψε η μόλυνση. Γι 'αυτό είναι τόσο σημαντικό να μην ξεχνάμε τους στοιχειώδεις κανόνες προσωπικής υγιεινής, ειδικά σε δημόσιους χώρους - μπάνια, σάουνες, ντους, αποδυτήρια.

εμβόλιο για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων

θεραπεία ιών

Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ανάπτυξη, επισκεφθείτε αμέσως έναν γιατρό. Παρά το γεγονός ότι τα σημάδια της νόσου είναι πολύ συγκεκριμένα και είναι σχεδόν αδύνατο να τα μπερδέψετε με οτιδήποτε, αξίζει να δείτε έναν γιατρό. Ο γιατρός όχι μόνο επιβεβαιώνει τη διάγνωση, αλλά συνταγογραφεί και τη βέλτιστη θεραπεία, λαμβάνοντας υπόψη τη γενική σας υγεία.

Παρακαλώ σημειώστε - εάν η μόλυνση εμφανίστηκε σεξουαλικά και γνωρίζετε από ποιον σύντροφο λάβατε αυτήν την "ανταμοιβή", πείτε του. Γιατί η θεραπεία είναι απαραίτητη τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες. Παρεμπιπτόντως, σημειώστε ένα πολύ σημαντικό σημείο! Μην βιαστείτε να χωρίσετε με την αδελφή ψυχή σας εάν διαγνωστεί με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η περίοδος επώασης μπορεί μερικές φορές να είναι πολύ μεγάλη. Οπότε είναι απολύτως πιθανό να μην υπήρξε κάποια απιστία. Και η ασθένεια είναι απλώς ένας απόηχος μιας θυελλώδους νιότης. Γι' αυτό, προσέξτε, αφήστε το τηγάνι, τον πλάστη και άλλα βαριά και διαπεραστικά αντικείμενα, προσπαθήστε να ηρεμήσετε και πηγαίνετε μαζί στο γιατρό.

Θυμηθείτε επίσης ότι μερικές φορές ακόμη και μια πλήρης πορεία σωστής θεραπείας δεν βοηθά στην πλήρη απαλλαγή από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων. Τα εξωτερικά σημάδια της νόσου εξαφανίζονται εντελώς, αλλά ο ιός είναι αδρανής στο σώμα - και ανά πάσα στιγμή μπορεί όχι μόνο να μεταδοθεί σε άλλο άτομο, αλλά και να ανακοινωθεί ξανά με ορισμένα εξανθήματα. Ή ίσως μπορείτε να «γνέφετε» ήσυχα όλη σας τη ζωή χωρίς να εμφανιστείτε με κανέναν τρόπο. Σε αυτήν την περίπτωση, το άτομο είναι φορέας του ιού.